Brouwen bij Cupido  (33 Fotootjes)     [Pagina 1 van 3] :: Ga naar  
  Dit is de eerste pagina Dit is de eerste pagina      En niveau omhoog      Volgende pagina Laatste pagina  
P1030952 * De voorbereidingen: Een week van tevoren wordt een stevige giststarter gekweekt. * 2176 x 3264 * (3.28MB)
P1030956 * De brouwinstallatie: links de maischketel die au ban marie verwarmd wordt met rechtsonder de heetwater tank en rechts boven de kookketel. * 2176 x 3264 * (3.28MB)
P1030959 * Meer voorbereidingen: het mout afwegen..... * 3264 x 2176 * (3.53MB)
P1030960 * en schroten. D.w.z. zo vermalen dat de bliesjes van de gerstkorrel heel blijven en het lichaam gekneusd. * 2176 x 3264 * (3.12MB)
P1030965 * Zoals rechts op het schoteltje te zien is. * 3264 x 2176 * (3.14MB)
  P1030952  
  P1030956  
  P1030959  
  P1030960  
  P1030965  
P1030968 * Zo zien we de schrootmolen in vol bedrijf. * 3264 x 2176 * (2.91MB)
P1030970 * Bij het maischen wordt een beslag van het geschrote mout en water gemaakt. Tijdens enkele temperatuur stappen wordt de zetmeel uit de gerst omgezet in suiker; maltose genaamd. Zoals op het beeldscherm te zien is wordt de temperatuur van de maischketel zowel onder als boven nauwkeurig gemeten. Rechts onder wordt de temperatuur in de heetwater ketel voor de au ban marie weergegeven. * 3264 x 2176 * (3.49MB)
P1030971 * Vandaag brouwen we een Weissen, een Duits tarwebier. Het maisch proces in vollge gang. Het roerwerk zorgt er voor dat het beslag een homogene massa qua samenstelling en temperatuur is. * 3264 x 2176 * (3.53MB)
P1030972 * De heetwater ketel nader bekeken. Links zien we de pomp die het hete water van onder af door de dubbel wand van de maisch ketel stuwt. * 3264 x 2176 * (3.18MB)
P1030973 * Na het maischen meten we met jodium of er nog zetmeel resten in het beslag aanwezig zijn. Als alles omgezet is kleurt de jodium bruin, anders zien we nog zwarte vlekken. * 3264 x 2176 * (2.81MB)
  P1030968  
  P1030970  
  P1030971  
  P1030972  
  P1030973  
P1030975 * De voorbereidingen voor het koken; het afwegen van de hop. * 2176 x 3264 * (2.73MB)
P1030976 * Als we klaar zijn met maischen kunnen we gaan spoelen. M.b.v. een speciale (hevel)filter wordt de opgeloste maltose afgehevelt en voorzichtig in de kookketel gestort. * 2176 x 3264 * (3.53MB)
P1030978 * Als we voldoende volume hebben (ca 40L) koken we het 60  90 minuten met de hop. Hierdoor worden de bitterstoffen uit de hop geextraheerd. Deze bitterstoffen (alfa zuren) zorgen voor de houdbaarheid en de smaak. * 3264 x 2176 * (3.23MB)
P1030980 * Ondertussen wordt de maischketel schoongemaakt. * 3264 x 2176 * (3.23MB)
P1030982 * Het residu na het maischen wordt bostel genoemd en wordt bij de grote brouwerijen verkocht als grondstof voor veevoer. * 3264 x 2176 * (3.51MB)
  P1030975  
  P1030976  
  P1030978  
  P1030980  
  P1030982  
Album laatst bijgewerkt op 3-4-11 22:33
Geleverd door Jalbum 8.8 en BluPlusPlus skin